Avontuurlijk Bezoek aan Royal Masia Resort

In een klein gezelschap van zes vrienden toog ik naar het Royal Masia Resort aan de Boven Surinamerivier om een vooronderzoek te doen naar de (Bijbelse) Israëlieten in het binnenland van Suriname en om te genieten van de rust en de natuur in het ongerept tropisch regenwoud. Over het vooronderzoek valt nog niet veel te vertellen, maar over de reis en Royal Masia wel.

De reis ging via Atjoni, een aanmeerplaats van boten uit het Boven-Suriname leefgebied van de Saramaccaanse stam van de Afrikaanse-Surinamers. Van daaruit reis je verder met de boot om de dorpen en toeristische oorden te bereiken. Aan beide oevers van de rivier tekende het Amazone regenwoud zich af. Het lijkt wel op de “wilderness waar de Almachtige volgens Openbaring 12:14 zijn volk verborgen houdt voor de vervolging door het serpent. In Suriname zijn ze tot achter de stroomversnellingen gevlucht vanwege vervolging door slechte en wrede Nederlandse slavendrijvers. In het woud zijn de dorpen langs de rivier te zien. Tijdens de slaventijd woonden de dorpelingen niet zo dichtbij de rivier, omdat ze zich schuil moesten houden. Nu zijn er 65 dorpen langs de rivier tussen de stroomversnellingen, waarin, bootsmannen behendig de boot manouvreren.

Het Bijzonder Dorp Dahomey

Wij vaarden langs het dorp Dahomey. Ik werd enthousiast, want ik had dit dorp graag bezocht. Het betekent “The House of Dan” of de “Buik van Dan” en Dan is de naam van één van de twaalf stammen van Israël.  Dahomey was ook de naam van Benin tot 1975, waar een slavenhaven was waar Nederlandse kooplieden gevangen genomen mensen kochten om levenslang tot slaaf te maken in Suriname.  Dahomey schijnt een bijzonder dorp te zijn aan de rivier. Het waarom zou ik willen onderzoeken. Liesbeth Peroti die deel uitmaakte van het gezelschap, had me gezegd te hebben gehoord, dat als je langs Dahomey vaart je in slaap valt. Wij vaarden langs Dahomey, maar mijn ogen waren wijd open. Toen wij voorbij waren keek ik naar Liesbeth en zag ook haar geopende og en. Ik vroeg of ze in slaap was gevallen en ze antwoordde enthousiast: “Neen”.

Eindbestemming in Zicht

Bia Hati Sula (Foto: Paul Hillers)

In gedachten verzonken vaarden wij verder. Het duurde niet lang en de eindbestemming was in zicht. Het toeristisch oord Royal Masia is genoemd naar het dorp Masia Kriki aan de linkeroever van de Boven Surinamerivier. De aanmeerplaats is midden in de kleine stroomversnelling Bia Hati. Achter het Resort ligt het dorp Masia Kriki met ongeveer zeshonderd inwoners, niet ver van de Gran Dan Sula. Ik kon niet wachten om in die uitnodigende natuurlijke jacuzzi te zitten. Karel Freddy Mando de vriendelijke en behulpzame eigenaar stond ons op te wachten. Ik hoefde mijn baggage niet zelf uit de boot te sjouwen. Alles werd gedaan.

Het Royal Masia Resort (Foto: Paul Hillers)

De warme groet van de eigenaar liet ons al thuis voelen. Hij gaf ons een rondleiding langs het plateau waarop 4 moderne, schone, luxieuze en ruime cabanas annex bad en toilet waren gevestigd. Zelfs aan een aangepaste woonruite voor mensen met een beperking heeft Mando gedacht.  Hij heeft jaren bij een reisbureu gewerkt en gaf aan, dat de cabanas zijn gebouwd volgens een model van Thailand in een koloniale stijl, om zich te onderscheiden van de andere oorden aan de rivier.

In elk geval verveel je je daar niet, want je kan er kajakken, hengelen, vogels spotten, een bos- en een dorpswandeling maken of gewoon lekker luieren in een hangmat. Dus genoeg te doen. De keuken en eetruimte achter de cabanas werd ons ontmoetingsplek.  Daar kon je lekker genieten van dj-muziek uit muziek boxen.

Motor achter Resort

Daarnaast is er een restaurant dat uitnodigde voor  een gesprek met de eigenaar tijdens een hapje. Hij bleek de vader te zijn van de rapper Henk Mando meer bekend als Henkie T, een bekende rapper in Nederland. In 2019 bracht hij zijn debuutalbum Visionair uit, die de eerste plek in de Nederlandse Album Top 100 behaalde. Zijn muziek album is twee keer platina geworden en zijn show in Suriname in 2019 was uitverkocht.  Hij is de motor achter Royal Masia. Tap A Bankstel met Henkie T, een bekende Surinaamse talkshow, is dan ook in de sula voor de deur van Royal Masia Resort opgenomen. Uit de opbrengst van zijn nummer “4 keer duurder” heeft hij solar lantaarnpalen gedoneerd aan de dorpen aan de rivier, waardoor het bij de steigers niet meer pikdonker is.

Familie en Liefdadigheid

Enfin…, zijn vader kan boeiend vertellen. Een dergelijk oord heeft die altijd gewild en na 36 jaar in Nederland te hebben vertoefd is hij terug gekomen om zijn droom werkelijkheid te maken. Samenzijn en familieband is voor hem op de eerste plaats. Hij vindt het leuk om steeds nieuwe vrienden te maken. Op die manier wordt zijn vriendenkring steeds groter.

Dit is de kleuterklas van de 44 jaar oude Rooms Katholieke school Kankantrie
die 326 leerlingen herbergt uit 4 naburige dorpen.

Ook heeft hij de Stichting Manzon opgericht om zo behoeftige mensen te helpen. Dit schooljaar bijvoorbeeld is voor 100 kinderen schoolgeld betaald en het gemeenschapshuis en de muje oso (het vrouwenhuis) zijn gerenoveerd. Overigens heeft de muje oso te maken met menstruele afzondering, één van de gewoonten van de bijbelse Israëlieten.

Mando is nog bezig met de bouw van verschillende faciliteiten op het terrein van Royal Masia waaronder een gym, een hangmattentent en een zwembad. “Ik wil het beste van het beste zijn. Je moet meer genieten en minder betalen,” zegt Mando. Hij wil uitgroeien tot een 5 sterren resort. Gelet op zijn drive zal dat hem zeker lukken. Zijn oord is de moeite waard.

Kort Bezoek aan Grootopperhoofd

En natuurlijk kan ik niet zo dichtbij de residentie van het grootopperhoofd der Saramaccaners Albert Aboikoni zijn en hem niet bezoeken. Hij was te Djoemoe aan de overkant van de Gran Dan Sula, een uitgebrede stroomversnelling op de grens van de Pikin Rio en Gran Rio, twee bronrivieren van de Surinamerivier. Het was nog geen half uur varen vanuit het Royal Masia Resort. Het heel gezelschap reisde mee om het grootopperhoofd een bezoek te brengen.

Granman Aboikoni scheen blij te zijn met het gezelschap en gaf een interessante visie  over eenheid onder de Afrikaanse-Surinamers. Op dit moment worden ze in twee groepen verdeeld: de stadsneger en de bosneger, terwijl hun voorouders tijdens de transatlantische slavenhandel en slavernij met een boot zijn getransporteerd naar Suriname. Het grootopperhoofd van de Saramaccaders heeft zich opgeworpen als hun leider om weer een volk te worden.

%d bloggers liken dit: